Agenda

25.04.19 > 27.04.19

FOTO EXPO

DIS(M)ASTERS OF PHOTOGRAPHY

Fotografie Beeldende kunst Film & video

Voor het negende jaar op rij gaan masterstudenten en alumni van de fotografieopleiding van St Lukas in dialoog met onze site. Fotografische taferelen, videos en installaties op alle mogelijke plekken. Geef uw zintuigen de kost.

Met: Myrthe Vinck, Jana Fruyt, Siel Billiet, Daria Koreneva, Darwin Cabrera, Ugo Woatzi, Arthur Brouns, Nick Brookes, Lynn Synnesael

Gefascineerd door hoe een innerlijke wereld zich weerspiegelt in de fysieke, zichtbare wereld. Zo gaat Lynn Sinnesael op zoek naar de onderliggende spanning en verbondenheid tussen beide in haar nabije omgeving. Ze is geboeid door de steeds terugkerende dualiteit: het wezenlijke tegenover het onwezenlijke, het herkenbare tegenover het onherkenbare. De mens staat centraal in haar werk, maar ze gebruikt evenzeer objecten als metaforen. Hoewel ze nog steeds gefascineerd is door stilstaande fotografische beelden, heeft ze sinds enkele jaren ook interesse voor het bewegende beeld.

In de loop der jaren is Darwin Cabrera zich in zijn onderzoek naar het medium fotografie steeds meer gaan richten op portretten en de spanning die leidt tot het maken van een portret. De confrontatie met de camera kan iets heel intimiderends hebben. Het is interessant om te zien hoe verschillend elk individu reageert. Enkele jaren geleden stuitte hij op een kindervoetbalteam in Luchtbal, een buitenwijk van Antwerpen. Ingesloten door aan de ene kant de haven en aan de andere kant de snelweg lijkt het enige doel van deze plek een doorgang voor de economie van Antwerpen te zijn. De kinderen lijken de enige echte bewoners van deze stad te zijn. Er blijft weinig over van wat ooit een utopische welvarende stad had moeten zijn.

Ugo Woatzi is een fotograaf en beeldend kunstenaar die werkt tussen Brussel (BE) en Johannesburg (SA). Via verscheidene verdiepingen in de sociologie, antroplogie, genderstudies en een spoor dat hem uiteindelijk bij fotografie bracht, ontwikkelt Ugo zich als een queer artiest. Hij focust op de band tussen gender, lichaam en ruimte, terwijl hij de diversiteit van de mannelijkheid viert en in vraag stelt. Hij creëert zijn foto's door eigen ervaringen en mensen uit zijn gemeenschap op te roepen. Zijn esthetiek verkent het gebruik van licht, kleuren, vormen en schaduw door het creëren van geënsceneerde beelden en visuele metaforen.

Siel Billiet is een Belgische fotografe in wiens werk tactiliteit een belangrijke rol speelt. In haar vorige projecten speelde ze zelf steeds de hoofdrol. Voor dit project wordt de hoofdrol verlegd naar haar omgeving en wat ze tegenkomt onderweg. Ze gaat op reis, neemt elementen van die reis mee en transformeert die dan en omgekeerd. Het werk dat hier getoond zal worden fungeert als onderzoek/ proces voor haar eindproject. In dat onderzoek zijn patronen en texturen van de natuur het subject.

Jana Fruyt (1997, Kumtich) is een Belgische fotograaf maar haar fotografische werk speelt zich vooral af in het buitenland. Het werk waar ze nu mee bezig is ontstaan door de ontmoeting met haar vriendin Guadalupe in El Calafate, Argentinië. Beide hebben een voorliefde voor reizen en hebben het plan om opnieuw samen rond te trekken. Dit fotografisch werk was de aanzet naar het plannen van de volgende reis waarbij twee vriendinnen een afstand van 13.000 km overbruggen om hun passie voor reizen en het helpen van straathonden waar te maken.

Hoewel kunstmaterialen het meest tastbare middel zijn om het fantasierijke denken vorm te geven, is de geest het medium dat de kunstpraktijk vormgeeft. Deze praktijk kenmerkt zich door complexe vormen van verbeelding. Verbeelding stelt ons in staat een idee te simuleren voordat we het in de fysieke wereld brengen. Dit simulatieproces is vergelijkbaar met het werken met beelden in de computerbeeldruimte. Daarom kan de computerbeeld-ruimte gezien worden als een verlengstuk van onze mentale beeldtaal. Deze uitbreiding is het gereedschap van Daria Koreneva’s praktijk, met beeld als materiaal. Naarmate we eraan gewend raken om niets verstaanbaars te zien, raakt ze meer en meer geïnteresseerd in onze perceptie van het ontheemde beeld of 'ruis'. We zien dingen die er in feite niet zijn. Hoe prikkelt een beeld onze hersenen en hoe activeert een beeld de verbeelding?

In het werk van Myrthe Vinck (1991, Brussel) staat het zoeken naar de vertaling in beeld, tekst en klank van gedachten en indrukken centraal. Haar werk ontkiemt vaak uit ontmoetingen ; de manier waarop ze zich verhoudt tot wat haar pad kruist, draagt bij tot de ontwikkeling van een onderzoekende observatie van haar omgeving en van zichzelf. Naast het ontwikkelen van deze persoonlijke aanpak, wilt ze materiaal leveren dat aanzet tot bewustzijn of reflectie, evenals emotie of verwondering. Door haar achtergrond in film –bachelor- is er een logisch onderzoek naar de verhouding tussen tekst en beeld. In haar werk wordt ze ook sterk beïnvloed door haar achtergrond en haar interesse in antropologie. In het kader van haar master project onderzoekt ze via verschillende media haar ontmoeting met de Mongoolse nomadencultuur.

 

EXPO
26.04 16:00>21:00
27.04 14:00>18:00
VERNISSAGE 25.04 OM 19:00
+ CONCERTEN GARAGE PIRATE (IN L’UZINNE)
MANCHESTERSTRAAT 13-15, MOLENBEEK
FREE


Met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie & BXL Makers.


Facebook event

Tags : Workshop / Tentoonstelling / Vertoning / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News