Agenda

18.11.17

2 days of music that is hard to pin down in time or space

Urban Rituals: ELLIOTT SHARP (US) + WINNE CLEMENT (B) + NIZAR ROHANA (PALESTINE) + ELLIOTT SHARP (US)

Muziek

Urban Rituals, muziek die je moeilijk kan situeren in tijd en ruimte. Hoe oud is de avantgarde? Hoe hedendaags is 'oude' muziek? Een tweedaags festival bij en in samenwerking met onze buren De Brigittinen. Dit jaar vroegen we aan Kosi Hidama (danser, keramist, installatie) om een installatie over ‘tijd’ te bouwen in de hall van de Brigittinenkapel, een variante op de installatie die hij eerder voor Working Title Festival maakte.

 

Elliott Sharp is al 30 jaar een iconisch figuur uit de Newyorkse avant-garde. Hij nam meer dan 85 albums op met avantjazz, noise, no wave … en speelde o.a. met Jack DeJohnette, Ensemble Modern, Christian Marclay en vele anderen. Sinds 2014 is hij Guggenheim Fellow en kreeg in 2015 de Berlin Prize in Musical Composition van de  American Academy in Berlin. Voor Urban Rituals zal hij op akoestische gitaar zijn hertaling spelen van de muziek van Thelonious Monk: MONK? SHARP! MONK!

Nizar Rohana (°1975) is een Palestijnse oud-speler, die vanuit de traditie een nieuwe toekomst zoekt voor dit instrument. Hij dompelde zichzelf onder in de Europese klassieke muziek evenzeer als in de muziek van Tanburi Cemil Bey, Kemani Tatyus Efendi, Muhammad Al-Qasabji en  Muhammad Abdel Wahab. Hij combineert virtuoos hedendaags met verleden en werkt sinds 2013 in Leiden aan een doctoraat in improverende muziek en compositie. 

Winne Clément begon zowat 13 jaar geleden met het maken van fujara's, ongewoon lange fluiten die afkomstig zijn uit Slovakije. De fujara, die oorspronkelijk door herders werd bespeeld, bestaat uit een lange buis (1,5 tot 2 meter) en een kortere buis (50 tot 80 centimeter), aan elkaar vastgemaakt met een lederen riem. Ondertussen maakt Winne Clement ook andere etnische fluiten, waaronder steeds meer eigen ontwerpen, vaak hybrides van verschillende instrumenten. Naast ambachtsman is Winne ook muzikant en hij zal verschillende van zijn blaasinstrumenten in de kapel bespelen.

 

19:30 (doors)
20:30 Winne Clement
21:00 Nizar Rohana
(pauze)
22:15 Elliott Sharp

 

19.30>23.00 Kosi Hidama (hall)


€6 (17+18/11 = 10€)
Petite rue des Brigittines / Kleine Brigittinnenstraat, 1000 Brussel

+ URBAN RITUALS: LIU FANG (CN/CA) + VOICE TRIO (UK)

coprod Les Brigittines / supported by Workspace Brussels (Marnix Rummens)
Facebook event

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News