Agenda

14.12.22

IMPORT/EXPORT

Queer Common Spaces W/ queeringspace.xyz + Ana Rodriguez Bisbicus + His/Her/Their Stories + Agie-Akano

Architectuur & stedenbouw

RECYCLART 13-15 Manchesterstraat B1080

Archiving, creating and telling our stories. Een uitwisseling tussen levende archieven die queer-plekken, -praktijken en verhalen in Berlijn en Brussel documenteren. Op welke manieren zijn queerness en queer-praktijken zichtbaar in het dagelijkse stadsleven? Welke typologieën en vormen van ruimtegebruik zijn er te vinden? Wat zijn de uitdagingen van queer spaces en hoe kunnen we daarover nadenken binnen het commons-concept?

queeringspace.xyz is een levend archief van herinneringen, ontmoetingen en verhalen van queer mensen in gemeenschappelijke en openbare ruimten. Dit archief, gelanceerd door de in Berlijn gevestigde onderzoekers en architecten van de stedelijke ruimte POLIGONAL en stedenbouwkundige Nancy Naser Al Deen, is een online medium voor de ervaringen van queer gemeenschappen in Tbilisi, Georgië en Berlijn, Duitsland. Uit dit archief ontstond de video-installatie "A Cruise to Uranus".

Ana Rodriguez Bisbicus studeerde architectuur aan de Universiteit van Berlijn en Glasgow School of Arts in Schotland. Haar werk situeert zich op het kruispunt van artistiek onderzoek, cartografie en architectuur. Sinds 2019 maakt ze deel uit van fem_arc collective - een collectief van 6 ruimtelijk denkers en doeners. Via formats zoals community workshops, podcast series, audio walks, film en multimedia installaties propageren ze strategieën die machtsstructuren in de ruimte en normen in vraag stellen om bij te dragen aan de creatie van minder discriminerende ruimtes.

His/Her/Their Stories is een project van Nour Outojane (iel) - non-binair geracialiseerd persoon, student beeldende kunst, Brusselaar, sociaal-cultureel werker en Loup Kass (il) - beeldwerker, fotograaf, videomaker, trans ft*, non-binair. Het project is het resultaat van een oproep van de vzw Mothers & Daughters in november 2021, met als doel (on)officiële archieven, persoonlijke collecties, souvenirs, efemere documenten, enz. te onderzoeken die trans*, non-binair, intersekse en gender non-conforme geschiedenissen in België traceren. Na het opzetten van een levende archiefruimte in juli 2022, bereidt het His/her/their Stories project zich voor op het creëren en verzamelen van sporen van verschillende queer plekken in Brussel en blijft zo gaandeweg bevragen wat archiveren betekent. Deze conferentie is voor hen de gelegenheid om een jaar van onderzoek, ontmoetingen en collecties te vieren.

Agie-Akano (them.he) is een Frans-Malagasy trans architect. Hij bestudeerde queer spaces in Brussel zoals Naast Monique, Fatsabbats, Mothers & Daughters, B.R.A.V.E., om het boek QueerxCare : vers une contamination des espaces urbains ? te schrijven. Vandaag zet Agie-Akano het onderzoek voort naar hoe queer en gedecolonialiseerde ruimtes de care-dynamiek in het Brusselse stadslandschap opnieuw uitvinden.18:30 Doors + Expo + Video-Installation « A Cruise to Uranus »
19:30 Conversations (FR/EN)
Pay What You Can
+ snack vegan by Bar RecyclartIMPORT/EXPORT is een format voor praktijken die ruimte produceren en onderzoeken met een sterke pluridisciplinaire oriëntatie. Er worden dialogen gecreëerd tussen actoren uit Brussel en elders (nationaal/internationaal) met een sterke focus op collectieve praktijken. De 2023-cyclus richt zich op het omgaan met onze huidige crises, het aanpakken van praktijken van care, commoning en samenzijn.

 

__

FACEBOOK EVENT

__

Discrimination, abuse and harassment of any kind will not be tolerated. 
If you don't feel safe, please reach out to our staff. Look out for each other.

Tags : Lezing / Vraaggesprek / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News