Agenda

22.11.14

Activering van de publieke ruimte #1

OPACO MAROLLYWOOD

14:00 > 00:00
free

De O.P.A.C.O. (openbare organisatie voor collaboratieve acties) organiseert sinds deze zomer ontmoetingen en workshops om de publieke ruimte in vraag te stellen, haar ons opnieuw toe te eigenen met onze eigen spelregels. Het project is gegroeid door de inbreng van de deelnemers, de bewoners van de wijk met hun verzuchtingen en verlangens.

De deelnemers werden uitgenodigd hun ervaringen te delen, hun recepten en know-how: de ideeën werden samengevoegd, over elkaar gelegd en in plannen gegoten. Deze plannen vormen op hun beurt de basis van nieuwe debatten, collectieve herinterpretaties en ten slotte de herdenking van ons gebruik van de publieke ruimte.

Een installatie zal toegankelijk zijn voor het grote publiek in het aquarium dat zich bevindt tussen de Kapel van les Brigittines en het sociale woningenblok Visitandinen-Brigittinen. Haar transparante gevel zorgt voor een reactieve interface met de straat met de bedoeling dat ze geleidelijk uitgroeit tot een “grondstoffen” ruimte naargelang éénieders inbreng.

Vanuit dit hoofdkwartier zal de groep ontwerpers-medewerkers-bewoners-deelnemers de 5 maanden lang gerijpte ideeën in vaste vorm gieten. Een deel van het project bestaat eruit vanaf maart 2015 met RECYCLART FABRIK de uitbreidingen te bouwen, de clip-on modules, de zwerfstructuren, mobiele of moduleerbare bouwsels en tegelijkertijd te experimenteren met prototypen voor het verzamelen en verstuiven van collectieve acties.

Een project met Recylart Fabrik in samenwerking met Les Brigittines, Voorstel en coördinatie: Flore Grassiot (Topoi) met Béatrice Bailet, Valentin FerréSébastien Faye, Francesca Chiacchio, Esteban Fuertes Gonzalez, Saga Asgeirsdottir, Yves Callaert en alle medewerkers, bewoners, buren en deelnemers.

Dit project kadert in het Grootstedenbeleid en Participatieve Duurzame Wijken, opgevolgd over 2 jaren

BLOG : http://hellolosmarochos.tumblr.com/

________________________________________________________

« Plan 22 » - Een dag en avond van publieke voorstelling. 

PROGRAMMA :

In het Aquarium:

14->18u : reactieve installatie : publieke restitutie en bezoek van de ruimte. Resten van workshops en lopende collectieve acties, enkele hinten van toekomstige projecten. 

In het theater van les Brigittines:

Gelegenheid om de buurt uit een andere invalshoek te ondekken en onze ervaringen en standpunten te delen met de ploeg van Opaco, de bewoners, deelnemers en onze genodigden waaronder Lucien Kroll !

 

15u : De kleine gegidste bezoeken – statisch en mobiel – door de bewoners.

16u30 : Vieruurtje en terugreis : delen van ervaringen. Degustatie van de sorbets van Sam DROESHAUT, de ijsmaker van den blok !  

18u: Hervertoning van de filmVorrei tanto tornare a casa (E che questo volesse anche dire tornare dove sei tu) van Anna Rispoli/ZimmerFrei en de bewoners van de Visitandinenstraat 1 en 3, gerealiseerd in april 2009, 15 minuten. Gevolgd door een gesprek met Anna Rispoli en de bewoners.

19u : Stilte, we spreken ! Versie 2 :  Brahim El'abdouni. Slam & beatbox door JR, Achraf & Abdel.

20u : Apero & Maaltijd! : Schotels bereid door de buurtbewoners (prijs : vrije bijdrage) & bereidingen door de keuken van Recyclart. 

Locaties :

* Het Aquarium glazen ruimte tussen de Brigittinenkapel en den Blok.

** Les Brigittines

Adres : Korte Brigittinenstraat 1000 Brussel

Info : Jeanne  02 213 86 10 of Flore 04 88 947 504.

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News