Agenda

10.03.17

Afro-Futuro Bass & Turkish Psy

Nightshop: 10 jaar Rebel Up!

Muziek
Zaal (station)

Ursulinenstraat 25
1000 Brussel
Accès

Nightshop: 10 jaar Rebel Up! > Afro-Futuro Bass & Turkish Psychedelica :
Derya Yıldırım & Grup Şimşek (Tr/Fr/Gb/De/It) / Ibaaku (Sn) / Octa Push (Pt) & DJ Marathon


Het Brusselse collectief Rebel Up! maakt deel uit van de Nightshop nachten sinds het prille begin, zowel als resident DJ's via SebCat & LeBlanc als ook het cureren van lineups met hedendaagse internationale acts & DJ's. Deze maand Maart vieren ze hun 10 jarige bestaan; ooit begonnen in Amsterdam in kraakzaal OCCII met kleine NGO fundraiser feesten en van daar stevig geëvolueerd naar kenners van folk en urban 'world' muziek en alternatieve global cultuur en het verspreiden van deze vernieuwende klanken via hun sets. In 2010 werd Brussel het nieuwe thuis van Rebel Up! om hun wereldse concept te activeren in het Brusselse cultuurleven via nachtfeesten, concerten en festivals. Intussen heeft Rebel Up! een muziekproject uitgevoerd in India, getoerd door Canada, Brazilië, Argentinië, Peru, Rusland en zowat heel Europa en vele muziekavonden gecureerd in Brussel en verder. Dit jubileumjaar markeert ook de geboorte van Rebel Up! Records, een vinyl & digitaal label voor de specialere global klanken. Select global, play local!
 Derya Yıldırım & Grup Şimşek (TR/FR/GB/DE/IT)
Een gloednieuwe Anatolische psych-pop sensatie, Turkse folk ontmoet groove en electronische actie! Met leden uit Turkije, Duitsland, Frankrijk Italië en Groot Brittannië belichaamt Grup Şimşek (spreek uit als «Shimshek») de 'Outernational' generatie. De groep wordt geleid door de jonge zangeres en multi-instrumentaliste Derya Yıldırım, bijgestaan door de fantastische percussioniste Greta Eacott en ook Antonin Voyant (gitaar/fluit), Graham Mushnik (orgel/synth) en Andrea Piro (bas), allen van de nomadische band Orchestre du Montplaisant. Ze brengen hun eigen interpretatie van Turkse juweeltjes van artiesten en poëten zoals Selda Bagcan, Barıs Manço, Özdemir Erdogan, Moğollar, Aşık Mahzuni Serif en Nazım Hikmet, maar zorgen voor originaliteit via hun eigen zinderende composities en improvisaties. De diepe stem van Derya, stevige saz melodieën, acid orgelgeluiden, pure psychedelica en groovy ritmes zorgen samen voor een meeslepende klank. Hun debuut EP  'Nem Kaldi', eerder dit jaar verschenen op Bongo Joe & Catapulte Records, is een ode aan een paar van deze klassieke Anatolische folk, pop en rock songs. Daarop brengt Derya een uitmuntende versie van Özdemir Erdoğan's vintage song 'Gurbet'. Gurbet is een Turks woord dat een speciale vorm van heimwee betekent: van op afstand moeten toezien dat de dingen verkeerd beginnen te lopen in je moederland. Anders dan de westerse popcultuur, leeft de Turkse popmuziek vooral van traditionele songs en haar eindeloze manieren om deze te herinterpreteren. Grup Şimşek neemt de oprechte en rijke Turkse poëzie naar de toekomst zonder de herinnering van het verleden te verliezen. Ze hebben al opgetreden in Duitsland, Groot-Brittanië, Frankrijk, Italië en Zwitserland en nu voor het allereerst in België. De Anatolische invasie is op komst!
 
 


Ibaaku  (Senegal)
Geboren in Dakar, maar opgegroeid in Casamance, Ibaaku is een meer dan vindingrijke artiest; niet alleen een producer maar ook een multi-instrumentalist, schrijver, componist en radio presentator. Voor dat zijn solo carrière werd gelanceerd, werkte hij een aantal jaar met de besten van de Senegalese hiphop, waaronder Xuman, Keyti, Daara J (Faada Freddy's groep) en PPS. Hij is nog altijd kernlid van het collectief I-Science en werkt momenteel veel samen met modeontwerper Selly Raby Kane. Zijn debuutalbum'Alien Cartoon', sorti sur Akwaaba Music (2016) is een analyserend betoog van Dakar als stad van de toekomst. Hoe is deze city aan het evolueren? Hoe kijkt het naar anderszijn, vreemdheid en verschil van mensen? Met dit album onthult Ibaaku een zeer originele, afro-hypnotische en innovatieve muzieksfeer. Zowel hiphop als experimentele electro, vermengd met Senegalese referenties en geremixed met lokale geluiden, zijn de grootste invloeden van dit eerste opus. Hier en daar kunnen ook enkele referenties naar de beat scene en diens leider Flying Lotus gevonden worden. We mogen zelfs denken aan Sun Ra als een intellectuele en visuele referentie, vooral door de Afro-futuristische beelden die beiden artiesten delen. Laat jezelf los op het Seneg-Alien’s ruimteschip om de unieke kracht te voelen van dit kosmische wezen en het andere nachtleven van Dakar.
 
 


Octa Push  (Lissabon, Portugal)
Lissabon en Brussel hebben veel gemeen, beiden zijn één van de meest Afrikaanse steden van Europa. Sinds het begin is Recyclart en Nightshop vrijwel altijd de eerste geweest om Afro-Portuguese electro artiesten van Lissabon naar België te halen, van Buraka Som Sistema tot Batida, Principe (Marfox & Nigga Fox), Chalo Correia, Celeste/Mariposa, DJ Satelite en Julinho da Concertina. Tijd voor Octa Push, die eind vorig jaar hun 2e album 'Lingua' uitgebrachten op het eigen kersverse Combatentes label, als een schone symbiotische electro-acoustische ode aan de Afro Portugese muziek. Voordien bracht Octa Push muziek uit op gerenomeerde labels waaronder Soul Jazz, Fabric, Soundway Records en Enchufada en oogsten ze veel lof van SBTRKT, Thom Yorke, Gilles Peterson en Buraka Som Sistema. Zo stonden ze al op festivals als Sonar (Barcelona), Amsterdam Dance Event, Ten Cities @ Nairobi (Tanzania), Glade Festival (UK), Rock in Rio Lisboa, Fabric London en meer. De meesterbreinen achter Octa Push zijn de twee broers Bruno & Leo, in 2008 begonnen als DJ's die experimenteerden met electronische beats, UK funky, grime en andere Afro urban stijlen. Voor 'Lingua' kozen ze om terug te gaan naar traditionelere paden, zich onder te dompelen in hun eigen familiewortels van Guinee-Bissau, lokale gastmuzikanten uit te nodigen en dit allemaal te versterken met elektronische sferen. Dit opnameproces inspireerde Octa Push om te veranderen van een elektronische duo act naar een meer organische live band met zangeressen, instrumenten en visuals. Verwacht een Afro Portugese impact met sterkte ritmes en verheffende melodieën die vertoeven tussen urban en traditionele emoties. Afro Tuga, puxa pa!
 
 
DJ Marathon
Wat zou een Rebel Up! Jubileum zijn zonder een global DJ marathon op het grote podium en in de toiletten. Met Back2Back sets door de Rebel Up! crew, Lowup crew, Global Hybrid crew, Drache Musicale, Tropical Boobs (Cave Men),Muevelo crew, Burakete (DE/TR), Dovecake, Gaetano Dub en meer!
 

Global DJ Toilet
Toilet pas hele nacht: 1€

23:00 dj Burakete (TR/DE)
24:00 Grup simsek
01:00 Ibaaku
02:00 Octa Push
03:00 Rebel Up! crew b2b
04:00 Lowup b2b (Mr Orange & Jabo)
05.00 the end

Zaal Recyclart - 6€
23:00 > 05:00

Tags : KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News