Agenda

15.03.23

STADPLURAAL

Lieux de vie inattendus w / Elisabetta Rosa + Nuno Pinto da Cruz + Hélène Van Ngoc + Expo foto Séverin Malaud + DoucheFLUX + Viviane d'Auria

Architectuur & stedenbouw

RECYCLART 13-15 Manchesterstraat B1080

Monumenten, wegen, bouwterreinen, buitenwegen, hotels - een hybride en verkennende aanpak vertelt het verhaal van de relatie tussen de mensen die “daklozen” worden genoemd en Brussel via verschillende topologieën van bewoonde ruimtes. Gerangschikt in een webdoc, vormt een voorstelling in progress het uitgangspunt voor een reis door deze onverwachte stad en een dialoog over “dakloos” wonen en de (on)bewoonbaarheid van de stedelijke ruimte. Uitgevoerd in het kader van het onderzoeksproject BRUMARG van de UCLouvain (LAB-CREAT-LOCI) en gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest / Innoviris-Attract.

Dit onderzoeks-creatieproject is ontstaan uit een ontmoeting tussen :
Elisabetta Rosa, architect en stedenbouwkundige, onderzoeker van het stedelijke, is altijd geïnteresseerd geweest in de relatie tussen de stad, ruimtes en gemarginaliseerde mensen.
Nuno Pinto da Cruz, ontwerper en urbanist, geïnteresseerd in stedelijke vormen en hun relatie met de geest van de plaats, evenals in het bestuur van de stad.
Hélène Văn Ngọc, architect en stedenbouwkundige, gevoelig voor kwesties rond het recht op huisvesting en de stad, geïnteresseerd in de ontwikkeling van nieuwe woonvormen.
Séverin Malaud, fotograaf en architect, draagt bij met zijn project vol beelden over de sporen van daklozen.

Een gesprek zal plaatsvinden met DoucheFLUX & Viviane d'Auria
Eind 2011 werd DoucheFLUX opgericht door een groep geëngageerde burgers. Centraal in de actie staan mensen in precaire situaties, met of zonder huisvesting, met of zonder papieren, van hier of elders. Tien jaar later is het een volledig operationeel dagcentrum dat basisdiensten aanbiedt, een transitruimte voor vrouwen en koppels, en een groot aantal activiteiten die daklozen weer zelfvertrouwen en waardigheid geven... Dat alles gedragen door een heel team van medewerkers, vrijwilligers en sympathisanten, gedreven door dezelfde overtuiging dat dakloosheid geen fataliteit is.
Viviana d'Auria is professor Internationale Stedenbouw aan de KULeuven. Ze is geïnteresseerd in inclusiviteit, stedelijke gastvrijheid en het recht op huisvesting met een specifieke focus op de omstandigheden van migranten asielzoekers en bewoners van sociale woningen in Brussel.

 

18:30 Doors + webdocumentaire/images/récits/dialogues/expo photos
19:30 Discussion (en FR)
Pay What You Can

 

STADPLURAAL is een format voor praktijken die ruimte produceren en onderzoeken met een sterke pluridisciplinaire oriëntatie. Er worden dialogen gecreëerd tussen actoren uit Brussel en elders (nationaal/internationaal) met een sterke focus op collectieve praktijken. De 2023-cyclus richt zich op het omgaan met onze huidige crises, het aanpakken van praktijken van care, commoning en samenzijn.

_

FACEBOOK EVENT

_

Discrimination, abuse and harassment of any kind will not be tolerated. 
If you don't feel safe, please reach out to our staff. Look out for each other.

Tags : Lezing / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News