Agenda

19.01.22

Import/Export

L'Escaut w/ Martin Rosenfeld

Architectuur & stedenbouw

RECYCLART 13-15 Manchesterstraat B1080

De Heyvaertwijk: van oudsher gekenmerkt door industriële activiteit, hoe transformeert haar stedelijke en sociale identiteit?

Samen met Zampone architectuur heeft architectenbureau L'Escaut een project voor de openbare ruimte ontworpen in het kader van DWC Petite Senne. Openbare ruimte, ontwikkeld onder de voormalige Libelcohal, in verbinding met de Heyvaertstraat. Het project verenigt verschillende functies, waaronder een crèche, woningen, ateliers en een circusschool. Om deze openbare ruimte te creëren, baseerden L'Escaut en Zampone zich op verschillende ontmoetingen met de bewoners van de Heyvaertwijk. Deze participatieve dimensie maakt deel uit van het DNA van de twee kantoren, beide gelegen in het Maritiem Kwartier van Molenbeek. Olivier Bastin, oprichter van L'Escaut, die voor het eerst de rol van Bouwmeester voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op zich heeft genomen, zal u vertellen over het plezier van "de handen vuil te maken", de voeling met het echte leven in de wijk, dat de projecten bepaalt via kleine sporen en verhalen, eerder dan via grote, voluntaristische gebaren.

Martin Rosenfeld is een antropoloog die al meer dan 10 jaar in de Heyvaertwijk werkt. Hij is geïnteresseerd in discrete vormen van globalisering en transformatie van de wijk, door het prisma van de Euro-Afrikaanse exporthandel in tweedehands auto's. Hij werkt voor Inter-Environment Brussels (IEB), de federatie van bewonerscomités die al bijna 50 jaar strijdt voor een democratisering van de manier waarop de stad wordt gevormd. Eén van de belangrijkste onderwerpen in deze strijd is de gentrificatie van volksbuurten, met name de voormalige industriële wijken die aan het kanaal grenzen.

 


Doors 18:30
Start 19:30
3€

+ Soe(u)p(e) + Snacks 100% Vegan > 22:00


LEZING IN HET FRANS


_

FACEBOOK EVENT

_

Voor dit evenement moeten wij u om een Covid Safe Ticket vragen en is een mondmasker verplicht. Wees voorzichtig en neem je verantwoordelijkheid in deze sanitaire context. Dank om de maatregelen te respecteren. 


Tags : Lezing / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News