Agenda

23.09.21 > 22.10.21

expo

Heleen Peeters: Paard

RECYCLART 13-15 Manchesterstraat B1080

‘Een paard! Een paard! Mijn koninkrijk voor een paard’, liet William Shakespeare de Britse koning Richard III op het slagveld uitschreeuwen. Een legende van de Bedoeïenen verhaalt dat Allah een handvol zuidenwind pakte, door zijn adem inblies en het paard schiep, ‘dat zal vliegen zonder vleugels en zal overwinnen zonder zwaard’. Het paard is in de loop der tijden door dichters en schrijvers edelmoedig omschreven.

Mens en paard delen een lange geschiedenis. Vanaf de Industriële Revolutie veranderde de status van het dier. Een paard is nu niet langer een lastdier dat dienstdoet in oorlogen of op de boerderij. Het werd een gezelschapsdier: voor recreatie, sport en therapie. Paardenvlees is sinds lange tijd ook een voedingsmiddel. Dat verhaal is minder bekend.

In 1948 begon de grootvader van Heleen Peeters een Brussels bedrijf in paardenvlees. Veel mensen waren in die naoorlogse jaren arm. Er was een grote vraag naar het betaalbare kwaliteitsproduct dat paardenvlees was. Tegenwoordig is paardenvlees in tal van landen omstreden. Waarom? Wat gebeurt er met paarden als hun vlees niet meer wordt gegeten? Hoe verhouden we ons überhaupt tot dieren?

Heleen Peeters verdiepte zich in de paarden(vlees)cultuur wereldwijd. Ze bezocht paardenfokkers, paardenkeuringen en maneges. Ze ging kijken in slachthuizen, verwerkingsfabrieken en bij slagers. Dit onderzoek is gebundeld in het fotoboek Horse, dat ze voorstelt op 23.09 tijdens onze Garage Pirate avond. Een selectie van beelden zal de weken erna in ons restaurant tentoongesteld worden. 

 

23.09 Book Presentation 18:00-20:00
Expo te bezichtigen tot en met 22.10
tijdens de openingsuren van Bar Recyclart
WOENSDAG-VRIJDAG 10:00-17:00


_

FACEBOOK EVENT


Tags : KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News