Agenda

12.04.23

STADPLURAAL

Deux chambres, cuisine, salle de bain? w/ Angéla D., Astrée Duval, Claire Ana Logoz, Camille Kervella

Architectuur & stedenbouw

RECYCLART 13-15 Manchesterstraat B1080

Stedenbouw en architectuur worden gekenmerkt door heteroseksuele normen, planning is voornamelijk voor gezinnen met gemiddeld twee kinderen, voor paren, voor alleenstaande mannen. Met alle andere sociale groepen wordt niet of nauwelijks rekening gehouden. Wat gebeurt er als we anders willen leven? Waar vinden we woonruimte voor huisgenoten met of zonder kinderen, queer community housing projecten, co-ouders, alleenstaande ouders die zich groeperen, vrienden die een thuis vormen? Hoe kunnen we onze huisvesting minder heteronormatief maken? We zullen het hebben over nieuwe strategieën en voorbeelden bespreken die al met succes de bekende huisvestingsnormen doorbreken.

ANGÉLA D.

Angela.D is een non-profitorganisatie, gelanceerd in 2018. Het is een multidisciplinair collectief van vrouwelijke activisten, stedenbouwkundigen, architecten, sociologen, animatoren voor permanente educatie,... Hun doel is de aandacht te vestigen op huisvesting als sociale marker van genderongelijkheid, bij te dragen tot een eerlijk huisvestingsbeleid voor vrouwen en belemmeringen voor hun autonomie te verminderen. De naam Angela.D verwijst naar de Afro-Amerikaanse mensenrechtenactiviste Angela Davis. Het is ook een afkorting voor "Association Novatrice pour Gérer Ensemble le Logement et Agir Durablement".

ASTRÉE DUVAL

Astrée Duval is een blanke transfem kunstenares die leeft tussen Brussel en Berlijn. Haar werk is veelzijdig en beslaat het gebied van literatuur, filosofie en kritische theorie, video- en internetkunst, performance en installatie, schilderen en kalligrafie, illustratie en fotografie, curatie, grafisch en webdesign. Haar huidige onderzoek richt zich op stedelijke politiek en mobiliteit, AI-esthetiek, queer verwantschap en huiselijkheid, transidentiteit, internet- en clubcultuur. Haar onderzoek naar queer communal housing en ouderschap heeft geleid tot het schrijven van een boek, "Queer Communal Kinship Now!", dat binnenkort verschijnt bij Punctum Books.

CLAIRE ANA LOGOZ

Claire Logoz (1995) is afgestudeerd architecte aan de EPFL. Haar persoonlijke onderzoek richt zich op de manier waarop de gebouwde omgeving identiteiten - in het bijzonder genderidentiteiten - op een performatieve manier construeert. Ze probeert deze theorieën te materialiseren door middel van tekeningen en modellen, om een link te leggen tussen fysieke en mentale productie. In 2021 was ze medeoprichter van de meervoudige praktijk detritus. die dient als platform voor al haar projecten waar installaties, scenografieën, architectuur en postmodern meubilair worden gemengd. Momenteel geeft ze les aan de EPFL als wetenschappelijk assistent.

CAMILLE KERVELLA

Camille Kervella is een lesbiche architecte en studeerde af aan de Université Catholique de Louvain (UCL) in 2020. Met haar masterproef Sex in the city verdiept zij zich in fundamentele feministische kwesties en queervraagstukken (LGBTQIA+) in gevestigde maatschappijen. In haar masterproef worden normen en onderdrukkingssystemen in de architectuur in twijfel getrokken, met name vanuit een queer standpunt.

 

18:30 Doors
19:30 Discussion (en FR)
Pay What You Can

FOLLOW ONLINE VIA ZOOM: https://us06web.zoom.us/j/81950613966?pwd=aGcySGdyWEp6OERydmhuc1dqT1hrdz09


STADPLURAAL is een format voor praktijken die ruimte produceren en onderzoeken met een sterke pluridisciplinaire oriëntatie. Er worden dialogen gecreëerd tussen actoren uit Brussel en elders (nationaal/internationaal) met een sterke focus op collectieve praktijken. De 2023-cyclus richt zich op het omgaan met onze huidige crises, het aanpakken van praktijken van care, commoning en samenzijn.

_

FACEBOOK EVENT

_

Discrimination, abuse and harassment of any kind will not be tolerated. 
If you don't feel safe, please reach out to our staff. Look out for each other.


Tags : Lezing / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News