Agenda

17.03.23

HAUNTED FOLKLORE

Clara Lévy + Aidons Antoine & María Solo + Leendert Van Accoleyen

Muziek

RECYCLART 13-15 Manchesterstraat B1080

Zingende kachels, keramische mond-op-mond-beademing gemengd met frisse electronica en de gedroomde ontmoeting tussen Hildegard Von Bingen en Pauline Oliveros, gedistilleerd in een solo vioolspel vol tedere trillingen en boventonen. Weer een avond die je zinnen en trommelvliezen roeren zal.

 

CLARA LÉVY : 13 VISIONS

Clara Lévy is een Franse violiste en improvisator. Sinds enkele jaren ontwikkelt ze soloprojecten, waarbij ze de luisteromstandigheden en de dramaturgie van het concert of de soms vage grenzen tussen interpretatie en compositie in vraag stelt. Het project "13 visions" is de gedroomde ontmoeting tussen twee componisten wier muzikale esthetiek veel overeenkomsten vertoont, ondanks de eeuwen die hen scheiden: Hildegarde Von Bingen en Pauline Oliveros. Hun respectievelijke visies kruisen elkaar in een cyclus van dertien stukken voor solo viool. Ergens tussen compositie, arrangement en citaat is het uitgangspunt van dit project de tekstpartituur "13 changes" van Pauline Oliveros: dertien poëtische aanwijzingen - geïnspireerd door aardse of kosmische gebeurtenissen, die het klankuniversum van elk stuk bepalen. De liederen van Hildegard Von Bingen verschijnen 'in negatief': de viool, die de rol van drone speelt, biedt een sobere harmonisatie van de gekozen melodieën.

+

MARIA SOLO & AIDONS ANTOINE

Aidons Antoine is het brein en het grafische wonder achter het Brusselse label Le Pacifique Records. Een tijdje geleden kreeg hij de sleutels van een pottenbakkerswerkplaats in handen en bracht hij er heel wat lange avonden door met het maken van zijn eigen ocarina's, fluiten en dergelijke. Deze bevreemdende klanken worden na mond-op-mond-beademing tot leven gewekt en vermengd met frisse electronica. Een performatief edoch dansbaar geheel.

+

LEENDERT VAN ACCOLEYEN : ZINGENDE KACHELS

Leendert Van Accoleyen leefde nomadisch in een camionette, daarvoor had hij had een kachel nodig. Al zijn werken zijn een verlengde van zijn leven in relatie tot zijn omgeving en de verbeeldingen die hij hierin zoekt. Sommige werken ontstaan uit noodzaak, de kachel was er een van. Op zoek naar een manier om onzichtbaar te zijn kwam hij bij het concept van een rocket stove. Zo’n model heeft een optimale verbranding, wat betekent dat er minder rookvorming uit de camionette zou komen. Tijdens het maakproces ontdekte hij dat hij de stoof kon laten zingen. Het begin van een exploratie van deze soort sculpturen. Ondertussen zijn er vijf. Fungerend als een orgel met onderdruk, wordt de kachelbuis een klankkast die bij verbranding opereert als een orgelpijp. Een lange pijp produceert een lage toon en een korte pijp een hoge. Het hout verbrandt neerwaarts, een beweging tegen de groei in. Een laatste schreeuw van de boom. Een zingende terugkeer naar beneden, de laatste zucht.

 

20:00 Doors
+ start performance Leendert Van Accoleyen
20:30 Clara Levy
21:30 Aidons Antoine + María Solo

Pay What You CanFACEBOOK EVENT

_

Discrimination, abuse and harassment of any kind will not be tolerated. 
If you don't feel safe, please reach out to our staff. Look out for each other.

Tags : Concert / Artistieke tussenkomst / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News